Gradul de indatorare

5/5 - (2 votes)

Ce trebuie să știi despre gradul de îndatorare

Ce este mai exact o datorie?

Gradul de îndatorare este cea mai mare rată bancară, exprimată în procente, în raport cu venitul disponibil pentru un împrumut.

Unul dintre cei mai importanți factori folosiți de bănci sau IFN-uri pentru a stabili dacă vă acordă sau nu un împrumut este gradul de îndatorare.
Bineînțeles, băncile iau în considerare o serie de factori atunci când stabilesc dacă să vă ofere sau nu un împrumut, inclusiv venitul dvs. lunar, istoricul bun de plată cu alți creditori și alte detalii.

Cu toate acestea, Banca Națională a României stabilește nivelul de îndatorare, iar toate instituțiile bancare și nebancare trebuie să respecte reglementările în vigoare.

Indicatorul gradului de indatorare

Pentru a determina gradul de îndatorare se compară, în esență, întreaga sumă a datoriilor care trebuie rambursate ca urmare a contractelor de credit sau de leasing și venitul net al consumatorului. Raportul maxim dintre datorii și venituri reprezintă cea mai mare proporție a veniturilor care poate fi utilizată pentru a determina rata dobânzii unui credit. Candidații cu venituri peste medie au un avantaj semnificativ, în timp ce cei cu venituri mici pot avea probleme în obținerea împrumuturilor de care au nevoie.

Calcul grad de indatorare

Cum să determinați cât de îndatorat sunteți

Calcularea îndatorării se face după cum urmează:

  • Adunați totalul ratelor și al altor datorii.
  • Rezultatul se adaugă 100 după ce se împarte la suma netă a veniturilor.

Răspunsul, care este afișat sub formă de procent (%), arată cât de mult din venit este pus deoparte în fiecare lună pentru plata datoriilor.
Următoarea formulă este utilizată de instituțiile financiare, inclusiv de bănci: suma capitalului împrumutat la începutul perioadei de creditare și a capitalului împrumutat la sfârșitul anului fiscal curent se împarte la suma capitalului propriu la începutul anului fiscal și a capitalului propriu la sfârșitul perioadei de creditare.

Raportul rezultat reprezintă valoarea reală a nivelului de îndatorare, care va fi luată în considerare de către bancă și utilizată pentru a estima valoarea potențială a unui împrumut potențial.

Grad maxim de indatorare

BNR a stabilit că raportul maxim dintre datorii și venituri, atât pentru creditele de consum, cât și pentru creditele ipotecare, este de 40% (sau 45% pentru creditele ipotecare utilizate pentru cumpărarea primei case). Pentru împrumuturile în valută, este permisă o rată maximă de îndatorare de 20% din venituri.

Decizia BNR de a limita nivelul de îndatorare a fost o măsură menită să simplifice procesul de creditare și să stabilizeze piața.

Potrivit datelor, ridicarea plafonului de îndatorare a contribuit la reducerea creditării excesive, a supraîndatorării și a riscului unui val de credite subprime.

Gradul de îndatorare este utilizat de instituțiile financiare pentru a evalua capacitatea ta de a face față plăților și de a-ți asuma noi datorii. Cu cât gradul de îndatorare este mai scăzut, cu atât ești considerat a avea o capacitate mai mare de a face față obligațiilor financiare și de a te îngriji de alte necesități.

Este important să fii conștient de gradul tău de îndatorare și să îl menții la un nivel sănătos, astfel încât să poți gestiona în mod eficient datoriile și să îți păstrezi stabilitatea financiară.