Tipuri de dobanda

Rate this post

Ce tipuri de dobândă există?

Când vrei să primești un împrumut, rata dobânzii este crucială. Puteți decide din timp dacă merită să semnați un contract pe baza acestuia. Fiind pe deplin informat de la început, puteți evita potențialele probleme.




Care sunt ratele dobânzii bancare?

Dobânda servește la acoperirea riscurilor pe care creditorul — persoana care oferă banii — și le asumă, precum și faptul că nu poate folosi banii în timp ce i-a dat altuia — și servește drept cost al fondurilor împrumutate.

Există două forme de dobândă care se pot aplica dacă doriți să contractați un împrumut:

Rata fixă a dobânzii a contractului de credit este decisă la acel moment și nu poate fi modificată în perioada de finanțare. Rata variabilă a dobânzii este determinată de marja și valorile de referință ale băncii. Acestea sunt următoarele: Toate împrumuturile în LEI sunt supuse IRCC (Indice de referință pentru creditele de consum), doar împrumuturile pentru imobiliare din Noua Casă sunt supuse ROBOR (Rata oferită interbancară românească), împrumuturile în euro sunt supuse EURIBOR (Interbancă europeană). Rata oferită), iar împrumuturile în principal în USD și CHF sunt supuse LIBOR.

Dobânda este împărțită în continuare în dobândă simplă și dobândă compusă.

  • interes simplu – Se aplică adesea împrumuturilor cu termen de maximum un an. Se determină pe baza sumei totale a împrumutului și a ratei dobânzii pe care banca a stabilit-o. Interesul de bază este destul de simplu de înțeles.
  • dobânda acumulată – Conceptul de dobândă compusă, uneori cunoscut sub numele de „dobândă pe dobândă”, este un alt termen pe care îl puteți vedea în plus față de DAE și dobândă de bază. Dar, acest lucru se aplică numai atunci când împrumuți la bancă; in cazul investitiilor, depozite capitalizate.

De exemplu, dacă creați un cont de economii, veți primi „x suma” în plus față de dobânda simplă pentru primul an. Veți primi dobândă aplicată investiției inițiale (dobândă simplă), precum și dobândă aplicată la „suma x”, care a fost derivată din dobânda primului an, în al doilea an. Ca urmare, se descoperă dobânda compusă.

Tipuri de dobanzi – de ce este important să cunoaștem diferențele

Ce este dobânda efectivă anuală (DAE) și de ce este importantă

Dobânda efectivă anuală (DAE), în conformitate cu OUG 50/2013, reprezintă costul total al creditului pentru consumator.

Acesta include taxele asociate, cum ar fi taxele de administrare, taxele de analiză a fișierelor, taxele de procesare, taxele de închidere a dosarului, comisioanele de retragere sau de consultare a soldului și sunt declarate ca procent anual din suma totală a împrumutului. DAE este în esență costul anual al contractului.

DAE este importantă deoarece arată cât de mult vei plăti în realitate pentru un credit. Este utilă pentru compararea diferitelor oferte de credit. O DAE mai mică înseamnă costuri totale mai mici pe termen lung.

Alegerea tipului de dobândă potrivit poate face o diferență semnificativă în costul total al unui împrumut. Este important să evaluezi toate opțiunile disponibile. Totul depinde de obiectivele tale financiare și de capacitatea de a gestiona riscul.


Tipuri de dobanzi

Este esențial să fim conștienți de faptul că DAE ține cont și de inflație. Din acest motiv, este esențial să urmăriți rata dobânzii anuale efective atunci când doriți să obțineți un împrumut. Vă puteți reduce riscul făcând acest lucru. Este posibil ca un împrumut cu o rată a dobânzii inițial gestionabilă să suporte în cele din urmă comisioane mai mari pe măsură ce trece timpul.