Card de credit vs Card de debit

Rate this post

Card de credit VS. Card de debit: Care sunt diferențele?

Diferența dintre un card de credit și un card de debit la prima vedere poate fi destul de clară, dar aprofundând în fiecare dintre ele puteți găsi și alte distincții care vă vor ajuta la angajarea unui card.
Diferenta dintre card de credit si card de debit

Principalele diferențe între cardul de credit și debit

Originea fondurilor

Credit – Împrumuți bani de la o instituție de credit și îi rambursezi lunar, integral sau parțial.

Debit – Banii vin direct din contul dvs. curent.

Cum sunt deduse fondurile

Credit – Când utilizați cardul dvs. de credit, compania dvs. de card de credit plătește vânzătorul pentru achiziție.

Debit – Când utilizați cardul dvs. de debit, fondurile sunt transferate din contul dvs.

Card de credit sau debit

Finanțarea este caracteristica care face cu adevărat diferența între carduri, fie de credit sau de debit.

Card de credit : cu aceasta alternativa puteti alege modalitatea de rambursare a banilor pentru cumparaturile efectuate. Există două opțiuni:

  • Plata totala la sfarsitul lunii: intreaga suma a platilor efectuate se va plati intr-o singura rata, fara dobanda, la inceputul lunii urmatoare.
  • Card de debit : suma cheltuită este scăzută din contul curent la care este legat cardul

Metoda de plată este aceeași?

O alta dintre marile distinctii intre un card de debit si un card de credit consta in modalitatea de plata a fiecaruia dintre ele.

Card de credit: cheltuiala se preia din linia de finantare acordata de banca indiferent daca exista fonduri disponibile. În acest fel, titularul dobândește o datorie la banca pe care va trebui să o plătească într-o tranșă sau în mai multe.

Card de debit: acest tip de card încarcă suma direct în contul titularului și se pot face plăți până când există un sold disponibil.

Comisioane card

Un aspect de luat în considerare la angajarea acestui tip de card este dacă au asociate comisioane care vor trebui plătite în fiecare lună.

Card de debit: respectarea condițiilor stabilite de entitate nu suportă comisioane. În caz contrar, costul de întreținere ar fi plătit.

Card de credit: suportă comisioane pentru întreținerea, emiterea și gestionarea diferitelor servicii.

Entitățile emitente de carduri

În cadrul companiilor care distribuie cardurile, fie de credit sau de debit, putem găsi diferite tipuri de companii care sunt responsabile de emiterea acestora.

Carduri de debit: acest tip de card poate fi emis doar de băncile asociate cu un cont bancar anterior în acea entitate.

Carduri de credit: acest model de card poate fi distribuit de companii care nu sunt entități bancare, dar care pot oferi linii de credit pentru achiziții în magazinele lor.


Cardurile de credit și de debit pot arăta la fel, dar caracteristicile și utilizările lor sunt foarte diferite. Știind când și cum să le utilizați pe fiecare, vă poate ajuta să vă construiți un istoric de credit mai solid, menținând în același timp nivelul scăzut al datoriilor.